Faig Pare (del Retaule)  

Arbres monumentals GENCAT

   
 

 

   
 

 

 
   
   
       
    Comarca: Montsià
    Terme municipal: la Sénia
    Indret: el Retaule
     
    AM 22.044.01 (1992)
    Protecció AM: Ordre 1992-12-03 (DOGC 1687, 1992-12-28)
     
     Espècie* 
     Fagus sylvatica 
    ca  faig (comú, europeu) [F faja] • aran  hai (comun, europèu) [F haja] • es  haya (común, europea) [F hayuco] • fr  hêtre (commun, européen) [F faîne] • en  (common, European) beech [F beechnut]
   
   

  "Faig" AM Ports (ca, en), (es, fr)    Itinerari J. Botànic Hist. Barcelona

     
    Mesures*
    Alçària total  (h ) = 25,0 m
    Volt de canó (c ) = 4,00 m
    Capçada mitjana (C ) = 28,0 m
     
      [PDF] FITXA (gencat 2020) ( UTM ED50)
        A la FITXA, més informació: Situació, Arbres singulars més propers, Punts d'interès (cultural, de monuments), Espais naturals, etc.
      Miscel·lània: una mica de botànica, altres arbres singulars, espècies del mateix gènere o grup, episodis rellevants, etc.
     
       [PDF] MAPA de situació (gencat 2020)​
     
      Situació* (ETRS89): longitud λE, latitud ϕN •• altitud H      Vegeu PDF
     UTM 31N x,y (m): 0270021,4514801 • λE, ϕN (°): 0.275798,40.752029 • λE, ϕN (° ′ ″): 0°16′32.87″, 40°45′7.30″ •• H (m): 1067
     
    El Faig del Retaule, també conegut com Faig Pare, és l’arbre més conegut del Parc Natural dels Ports. Són innumerables les publicacions de tota mena que l’han utilitzat com a il·lustració.

Es troba situat a l'ombrivol vessant esquerre, en pendent del barranc que baixa de la fageda. La característica principal d’aquest arbre és l’estesa d’arrels entrellaçades de formes sinuoses que amb el temps l’acció de la pluja ha deixat al descobert. És dins la reserva natural de les Fagedes dels Ports.

Destaca, més que la capçada, que és imponent, el tronc bonyegut que, com diu Clopés en el seu llibre presenta tots els ingredients per a un escenari de conte de fades i ens presenta un poema:

Amadeu Vidal Bonafont va dedicar aquest poema al Faig Pare (1994):

Que poca llum a l'ombra d'aquest Faig
fantasmagòric com un niu d'espies
on s'acumula el temps: dies i dies
de terror forestal com un assaig
de primaveres. És un altre maig.
És la secreta font de fantasies.
L'antic batec dels segles. Les bugies
dels sentits tenebrosos. Cap on vaig?

Quin diluvi de saba m'arrossega
endins la terra i em xucla el cervell
pels cràters de les branques? Qui m'ofega
Sento el cor màgic, etern, de l'obaga
el magma del pasat a flor de pell,
el gest de ls arrels com una baga.


A la tardor de l’any 2000, una revinguda espectacular del barranc esmentat més amunt es va emportar pins i faigs ben grossos, entre ells un altre faig singular (Faig Tombat del Retaule), una rodanxa del qual s’exposa al centre d’informació del Parc Natural dels Ports de la Sénia (Imatges 3 i 10).
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
     
     + Text, ampliació ►▌Al final • In the end  
     
    Per arribar-hi des de la Sénia, carretera cap a l'embassament d'Ulldecona i barranc de la Fou, àrea de lleure de la Fou, font del Teix, continuar per la pista que voreja el vessant esquerra del racó de l'Avellanar, continua pel collet de l'Herba Sana. Des d’aquí seguim direcció N fins el barranc del Retaule, gir en direcció W fins a l'encreuament del Retaule seguir cap a la dreta, a 800 m font del Retaule (des d'on es pot aribar al Pi Gros), continuant 1 km per aquesta pista de les Vallcaneres Altes (més o meys paral·lela al barranc del Reatule, pel vessant esquerre) trobem el Faig Pare.
   
   
   
       
      * NOTES: Per saber-ne més sobre Espècies, Glossari, Mesures, Rànquing, Situació i Itineraris
     
    Més informació
     
    Amics arbres - Arbres amics, 2010-12-02: "A la fageda del Retaule" (Faig Pare).
    Blog d'una selenita, 2014-07-05. "Faig Pare,..." (Arbres monumentals de Catalunya)
    Ibàñez, L. "Arbres de les nostres terres" (65 fotos: Faig Pare...), "Arbres del Port" (87 fotos: Faig Pare...), "Quan dormen els arbres" (Faig Pare), "Arbres de casa" (Faig Pare...) in Geografies als Ports Maestrat.
   
    Parc natural dels Ports, 2007. "Itineraris a peu: La Fou" (Itineraris / Walking trails / Itinerarios / Itinéraires) ca, en, es, fr [opuscles, AM situats als mapes: Carrasca Grossa, Pi Gros, Faig Pare, Teix de la Coscollosa, Teixos del Marturi]
   
      Parc natural dels Ports, 2009. "Arbres monumentals. Tresors naturals dels Ports", 3a ed.;
        (ca, en), (es, fr) 1 (anvers). Fitxes AM
        (ca, en), (es, fr) 2 (revers). Descripció de 10 espècies i mapa de situació
    Parc natural dels Ports, 2020. "Arbres monumentals" (Faig Pare o Faig del Retaule), (ca, es).
    Passola, G., Jiménez, N. & Reverté, V., 2010. "El Faig Tombat del barranc del Retaule" in Lo Senienc: memòria, natura i llengua: 7, p. 50-54. La Sénia: Centre d'Estudis Seniencs.
   
    Passola, G., ..., 2005-06 "Etudis dendrocronològics al parc natural dels Ports"
   
    Boada, M. & A., 2011. Arbres remarcables de Catalunya. 100 ombres colossals. Figueres: Brau, edicions. [Fitxa 53b, Índex de fitxes]
    Clopés, R., 1995. Arbres monumentals i singulars de les comarques de Tarragona. Tarragona: R. Clopés (Imprès: F. Sugrañes Editors SA). [Fitxa 19, Índex de fitxes. Relació alfabètica]
   
    Royo, F. (coord.) & al., 2008. "Arbres monumentals" in Plantes del Port I: Arbres, arbustos, equisets i falagueres. p. 259-268. Tortosa: Grup de Recerca Científica 'Terres de l’Ebre' (Faig Gros)
   
       
     Podeu trobar més fonts documentals a la [PDF] FITXA de més amunt
      codis: Fonts d'informació
    CLOPR1986 [d], AAM1987 [arx], CLOPR1995b [LS-aam], MOYA2003. [LS], BOAD2011 [LS] [+cit] [wp], BALDcp [cp], w.fotpanvirt2012. [blog] [phot], PNTPorts-itin La Fou [w-opl-itin], w.fotpanvirt2012. [blog] [phot], w.ricderiure [blog] [phot]
   
     
    Enllaços interessants
     
         Wikipedia. "Faig Pare"
         Wikipedia. "Llista d'arbres monumentals de Catalunya"
    Wikiloc, 2013. "Casetes velles -Faig Pare-Pi Gros - Carrasca - Casetes Velles". (AM Faig Pare, Pi Gros, Carrasca de les Vallcaneres)
    Wikiloc, 2017-10. "Pi Gros - Faig Pare - Fageda del Retaule - Gr-7 - Árboles centenarios". (AM Faig Pare, Pi Gros, Carrasca de les Vallcaneres)
    Wikiloc, 2017-11. "Els Ports: Font del Teix - Racó dels Cirers-Vallcaneres-Carrasca Grossa-Fageda del Retaule-Faig Pare-Pi Gros-Font del Teix".
    Wikiloc, 2020. "Els Ports: Casetes Velles - Fageda del Retaule - Faig Pare - Pi Gros - Carrasca Grossa - Casetes Velles".
    Wikiloc, 2021. "Casetes Velles, Carrasca Grossa de la Vallcanera, Pi Gros del Retaule, fageda del Retaule, Faig Pare, coll de l'Assucar".
    Maifemcim, 2012. "El barranc de la Fou". (AM Faig Pare)
    Maifemcim, 2017. "Casetes Velles - Pi Gros". (Faig Pare, Pi Gros, Carrasca de les Vallcaneres, traça Wikiloc, 2013)
     
    Fotografies
       
          01.     Faig Pare, c. 2006 [G. Aubaó]
    02.     Faig Pare
    03.     Faig Tombat del Retaule, rodanxa de 242 anys, Centre d’Informació de la Sénia (Parc Natural dels Ports), 2010.
    04R.   Faig Pare, c. 2006
      05R.   Faig Pare, c. 2004
          06.     Faig Pare, 2005-03-15 [E. Parés] 
    07.  
    08.  
      9.  
      10.     Faig Tombat del Retaule, tombat per una revinguda del 2000, c. 2006 [G. Aubaó].
      11.  
      12.  
       
       
       
       Text, ampliació  
       
      Situat escassament a un quilòmetre d’un altre arbre monumental, el Pi Gros del Retaule, està situat vora la pista de la Vallcanera, entre la font del Retaule i la portella de Calça i al talús d’un barranquet que baixa de la fageda. Destaca, més que la capçada, que és imponent, el tronc bonyegut que, com diu Clopés en el seu llibre sobre els arbres monumentals de Tarragona, presenta tots els ingredients per a un escenari de conte de fades. El conjunt de les seves arrels que, com sol ser característic en arbres vells d’aquesta espècie, forma un engraellat impressionant.

Precisament aquesta estesa d’arrels superficials, que es claven al sòl, van quedant descobertes per l’erosió de les pluges, que s’emporten el sòl cap al fons i d’allí desapareix cada vegada que surt el barranc. Alguna d’aquestes sortides de barranc són tan espectaculars que a la tardor de l’any 2000 es va emportar pins de més d’un metre de diàmetre de tronc i fajgs de més de 20 metres d’alçada i un altre faig monumental que es va emportar i que la família Ferreres va permetre que es pogués treure una rodanxa que s’exposarà a la sala d’exposicions del centre d’informació del parc natural dels Ports a la comarca del Montsià, a la Sénia.

Un dels factors que també ha permès la supervivència d’aquest faig, a diferència dels que l’envolten, és que també és una fita o partió de propietats. L’evolució de l’indret ha estat notable i en les darreres dècades han anat desapareixent progressivament la densa boixeda existent i han anat augmentat la cobertura i número d’espècies més típicament centreuropees com els teixos, els grèvols, les moixeres,...

Malgrat que alguna de les seves branques inferiors, que eren realment espectaculars, s’han trencat en els darrers anys, sia per efecte del creixement de la capçada superior que va enfosquint les zones inferiors, sia per la costum de repenjar-s’hi que molta gent tenia o sia per efectes climatològics, especialment la neu que es carregava sobre aquestes grans branques horitzontals, el fet és que l’arbre en el seu conjunt, i malgrat la seva edat, que es calcula en uns 250 anys i s’apropa al límit estàndard de l’espècie que es considera que són 300 anys.

Baix de la portella de Calça, a uns 400 m, a les faixes Tancades, hi havia un altre faig monumental (citat més amunt com a Faig Tombat del Retaule) que encara el vam conèixer viu però que va morir l’any 2000 i queda, encara avui, el seu impressionant tronc, molt malmès, com un testimoni de la seva passada magnificència (Rafel Balada).