Lo Pi Ramut  

Arbres monumentals GENCAT

   
 

 

   
 

 

 
   
   
       
    Comarca: Terra Alta
    Terme municipal: Arnes
    Indret: Coll de Miralles
     
    AM 37.018.01 (1990)
    Protecció AM: Ordre 1990-02-08 (DOGC 1262, 1990-03-02)
     
     Espècie* 
     Pinus nigra subsp. salzmannii
    ca  pinassa (comuna), pi negral • aran  pin nerilhon, pin des Cevenas • es  pino salgareño, pino negral, pino laricio • fr  pin des Cévennes, pin de Salzmann • en  Cevennes black pine, Spanish black pine, Salzmann's pine
   
   

  "Pinassa" AM Ports (ca, en), (es, fr "Pinassa" blog Agricutura

     
    Mesures*
    Alçària total  (h ) = 22,0 m
    Volt de canó (c ) = 3,15 m
    Capçada mitjana (C ) = 15,5 m
     
      [PDF] FITXA (gencat 2020) ( UTM ED50)
        A la FITXA, més informació: Situació, Arbres singulars més propers, Punts d'interès (cultural, de monuments), Espais naturals, etc.
      Miscel·lània: una mica de botànica, altres arbres singulars, espècies del mateix gènere o grup, episodis rellevants, etc.
     
       [PDF] MAPA de situació (gencat 2020)​
     
      Situació* (ETRS89): longitud λE, latitud ϕN •• altitud H      Vegeu PDF
     UTM 31N x,y (m): 0271155,4525141 • λE, ϕN (°): 0.285426,40.845389 • λE, ϕN (° ′ ″): 0°17′07.53″, 40°50′43.40″ •• H (m): 979
     
    Situat al parc natural dels Ports, vora la ruta "Pels Ports fins al Mas del Torrero".

Si sabem mirar l’arbre podrem veure que ens explica algunes coses de la seva història. La capçada de gruixudes branques ens indica que ha tingut un creixement bastant en solitari, sense altres arbres que l’hagin obligat a créixer en altura i ha pogut desenvolupar un bon sistema de brancatge.

El tronc presenta una antiga ferida possiblement causada per un llamp, que poc a poc va sent engolida pel propi tronc.

A uns 60 metres al nord-oest trobem Lo Pimpoll, també declarat monumental, al mig d'una pineda amb altres exemplars de grans dimensions.
   
   
   
   
   
   
     
     
     + Text, ampliació ►▌Al final • In the end  
     
    Per arribar-hi: Carretera T-330 d'Arnes, km 16,6 uns 600 m abans de la desviació a Horta de Sant Joan i a Prat de Comte, camí direcció general sud, fins a l’àrea de la Franqueta. Pista que passa per AM Auró de Josepó i ens porta al colls del Safrà i de Miralles. Senderó de l’Escaleta, a uns deu minuts d’iniciar l’ascens ens trobem amb Lo Pimpoll i continuant uns cinc minuts més apareix el Pi Ramut.
   
     
           
      * NOTES: Per saber-ne més sobre Espècies, Glossari, Mesures, Rànquing, Situació i Itineraris
     
    Més informació
       
      Blog d'una selenita, 2013-08-23. "Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut, Auró de Josepó" (Arbres monumentals de Catalunya)
      Ibàñez, L. "Arbres de les nostres terres" (65 fotos: Pi Ramut...), "Arbres del Port" (87 fotos: Lo Ramut...) in Geografies als Ports Maestrat.
      Parc natural dels Ports, 2009. "Arbres monumentals. Tresors naturals dels Ports", 3a ed. (opuscle desplegable).
          (ca, en), (es, fr) 1 (anvers). Fitxes AM
          (ca, en), (es, fr) 2 (revers). Descripció de 10 espècies i mapa de situació
      Parc natural dels Ports, 2020. "Arbres monumentals" (Lo Pi Ramut), (ca, es).
      Parc natural dels Ports, 2019-.... "Parc Natural dels Ports. Informació general." (situació AM; ca, en, es, fr).
      Parc natural dels Ports, 2017-.... "Plànol-Guia  Map  Mapa  Carte" (situació AM; ca, en, es, fr).
      Parc natural dels Ports, 2012-2021-.... "Itineraris: la Franqueta" (Entorn del mapa: AM Lo Pi Ramut, Lo Pimpoll, Pi Camat de la Tossa Blanca, Auró de Josepó, Servera de Franxo; ca, en, es, fr)
     
       
      Boada, M. & A., 2011. Arbres remarcables de Catalunya. 100 ombres colossals. Figueres: Brau, edicions. [Fitxa 89a, Índex de fitxes]
      Clopés, R., 1995. Arbres monumentals i singulars de les comarques de Tarragona. Tarragona: R. Clopés (Imprès: F. Sugrañes Editors SA). [Fitxa 3, Índex de fitxes. Relació alfabètica]
     
      Royo, F. (coord.) & al., 2008. "Arbres monumentals" in Plantes del Port I: Arbres, arbustos, equisets i falagueres. p. 259-268. Tortosa: Grup de Recerca Científica 'Terres de l’Ebre' (Lo Ramut)
     
       
       Podeu trobar més fonts documentals a la [PDF] FITXA de més amunt
        codis: Fonts d'informació
      DEPANA~1984-86 [f-i], GUR1976 [ci-L], MAICNT~1975-1978 [e-i], CLO1986 [d], PNTPorts2009 AM [cr], BOA2011 [LS], BIA1982-84(DEPANA) [f-i]
       
      Enllaços interessants
       
           Wikipedia. "Lo Pi Ramut" (el text coincideix bàsicament amb Boada, M. & A., 2011)
           Wikipedia. "Llista d'arbres monumentals de Catalunya"
      Wikiloc, 2014-01. "Punta Blanca i la Miranda de Terranyes des del Mas de la Franqueta..." (Pi Camat, Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
      Wikiloc, 2014-05. "Lo Pimpoll i Lo Pi Ramut, passant per Les Valls i l'Algars". (Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
      Wikiloc, 2016. "La Miranda de Terranyes desde el Toll del Vidre" (Río Algars)" (Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
      Wikiloc, 2017. "Area de La Franqueta - Arbres - Refugi Terranyes" (Auró de Josepó, Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
      Wikiloc, 2018. "Punta blanca. Pi Camut, Ramut i Pimpoll" (Pi Camat, Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
      Wikiloc, 2019-08. "Ports Tortosa: Refugio de Terranyes-Pi Ramut-Pi Pimpoll-Coll de Miralles-...-La Franqueta" (Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
      Wikiloc, 2020. "Els Ports. Horta de Sant Joan. La Franqueta - La Punta Blanca - La Miranda de Terranyes" (Pi Camat, Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
      Rutes de Pous de la Neu, 2019. "Territori Panxampla. Ruta nº 12." (Pimpoll, Pi Ramut, Pi de Casserres; -> Wikiloc, 2019-02-)
      Senderes, 2020. "Riu Algars i Bc. de les Tosques. Pimpoll i Pi Ramut. Port" (Lo Pimpoll, Lo Pi Ramut)
     
      Fotografies
       
      01R.  Lo Pi Ramut
      02.    Lo Pi Ramut
      03.   
      04.   
      05. 
      06.   
      07.   
      08.
        9.  
      10.   
      11.  
      12.  
       
       
       
       Text, ampliació  
       
      Dins del terme municipal d’Arnes (Terra Alta) hi ha dos arbres monumentals molt característics i ben coneguts de tothom: són lo Pimpoll i el Pi Ramut.

Tots dos estan situats a la forest número 5 del Catàleg d’Utilitat Pública El Port, propietat de l’Ajuntament d’Arnes prop de l’indret del coll de Miralles.

El Pi Ramut està situat poc més amunt dels 1000 m. d’altitud i també és una pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii) . Va ésser declarat arbre monumental per l’Ordre del DARP de 8 de febrer de 1990 i publicada al DOGC 1262 del 2 de març d’aquell mateix any.

Tot i que l’alçada respecte al Pimpoll és poc inferior, l’aspecte ramut el fa menys esvelt, aquesta característica es deguda a que a diferència d’aquell, el Pi Ramut ha tingut un creixement bastant en solitari, sense altres arbres que l’hagin obligat a créixer en altura i ha pogut desenvolupar un bon sistema de brancatge. Aquesta característica provoca alguns problemes, com el que algunes vegades li han caigut llamps, que es poden apreciar a l’escorça del seu tronc.

Destaca el fet que prop d’ell apareix una altra pinassa, nomenada el Pimpollet, i que pel temps també pot acabar convertint-se en un arbre monumental.

L’accés es fa també a través de la carretera general que comunica Arnes amb Horta de Sant Joan, amb la derivació cap als Ports i continuant fins a l’àrea de la Franqueta d’on cal agafar la pista secundària que ens porta al coll de Miralles. Una volta situats al coll cal agafar el senderó de l’Escaleta, anomenat així per la seva configuració i continuar, a uns deu minuts d’iniciar l’ascens ens trobem amb el Pimpoll i continuant uns cinc minuts més apareix el Pi Ramut.

Si continuéssim la marxa hauríem d’escollir entre continuar pel sender que segueix pujant i ens porta a Terranyes, o desviar-nos cap a baix i faríem cap als inicis del riu Algars i el mas de Pau, ja dins dels límits administratius de Terol.

A més dels al·licients dels itineraris descrits, cal tenir present que l’accés presenta interessants aspectes: la reconversió de l’antiga marbrera del barranc del Carrer Major, la pròpia àrea de la Franqueta, l’itinerari de la cova d’en Picasso i el mas de Quiquet on hi ha diversos panells explicatius de les activitats tradicionals d’aprofitaments forestals: carbó, quitrà,.. i diversos itineraris que des dels serveis tècnics del parc natural dels Ports s’han muntat per aquells indrets (Rafel Balada).