Pi de Can Cartró [H]  

     
 

 

   
 

     

   
     
   
       
 

  Comarca: Baix Llobregat
    Terme municipal: Torrelles deLlobregat
    Indret: pic del Pi de Can Cartró
     
    H 11.289.31 (M 1915-02-22)
    Arbre històric
     
     Espècie* 
       Pinus pinea
    ca  pi pinyer, pi ver, pi bo, pi de llei [P pinya, S pinyó comestible] • aran  pin carrolhèr, pinhèr [P pinha, carrolha, S pinhon comestible] • es  pino piñonero [P piña, S piñon comestible] • fr  pin parasol, pin pignon [P cône, pigne, S pignon comestible] • en  stone pine, Italian stone pine, umbrella pine [P pine-cone, S edible pine nut]
   
     
     
    Mesures* (poc precises, estimades sobre les fotos 1 i 2):
    Alçària total  (h ) = ~17 m
    Diàmetre de canó (d ) = ~1 m
    Volt de canó (c ) = ~3,14 m
      Capçada mitjana (C ) = ~20 m; ~25 m (foto 2, conservava una capçada més àmplia)
     
      [PDF] FITXA
      A la FITXA, més informació: Situació, Arbres singulars més propers, Punts d'interès (cultural, de monuments), Espais naturals, etc.
      Miscel·lània: una mica de botànica, altres arbres singulars, espècies del mateix gènere o grup, episodis rellevants, etc.
     
      MAPA de situació PLANTIPODES
     
      Situació* (ETRS89): longitud λE, latitud ϕN •• altitud H      Vegeu PDF
    UTM 31N x,y (m): 416206,4578794 λE, ϕN (°): 1.998249,41.356291 • λE, ϕN (° ′ ″): 1°59′53.70″, 41°21′22.65″ (No se'n sap la situació exacte: vegeu el text de més avall) •• H (m): 331
   
       
          Arbre històric, mort el 1915-02-22, un llamp va destruir aquest pi centenari i majestuós. No en queden restes fisiques i les imatges són escases.

Peró el comentari de 2014-02-10 a l'article de El Marge, 2010-12-11 (vegeu més avall): "No fou destruït per un llamp, sino arrencat de socarrel per un "terrible vendaval" (segons diuen les cròniques d'aquell temps), la nit del 21 de febrer de 1.915"

El Pi de Can Cartró o d'en Cartró era al cim de Can Cartró. Existeixen cròniques del segle XIX que parlen de la seva funció com a referència dels mariners que arribaven en vaixell al port de Barcelona. Es deia que els vaixells que venien a Barcelona el primer que albiraven era el pi d’en Cartró, i que servia als navegants d’orientació per entrar al port.

S’alçava en el cim de la muntanya, molt a prop on conflueixen els termes de Torrelles, Sant Boi i Sant Climent. Concretament el Pi estava situat en la part que pertany a Torrelles.

Al cim hi conflueixen els termes municipals de Torrelles de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Boi de Llobregat i Sant Climent de Llobregat. Al mapa ICGC, sembla haver-hi una petita discrepància en les límits dels termes municipals [Imatge 7] entres les Divisions administratives (línia fina color carabassa) i el Cadastre (línia blau fosc).

No se'n sap la situació exacte. Les indicacions anteriors ("molt a prop on conflueixen els termes de Torrelles, Sant Boi i Sant Climent", "en la part que pertany a Torrelles") han estat les hipòtesis (fent servir els límits de termes segons el Cadastre) per donar les coordenades de la situació aproximada.

A l'article de l'Associació d'Estudis Torrellencs, 2020-08-18. "Sabies què?: "Era un arbre de dos o tres segles d’antigor i d’altíssima i extensa copa, el tronc era més o menys gruixut com una bota de vuit càrregues (1,80 [sic ] metres aprox. ".

Si ens basem en la frase "el tronc era més o menys gruixut com una bota de vuit cargues" (d ~ 1,36 m), donaria: h ~23 m; c ~27 m; C ~30 m; foto 2: ~34 m. Al meu parer, les mesures de més amunt basades en les fotos, semblen més creibles.

Al mateix cim, el 1956, la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) hi va aixecar una Creu.

El 2010 l'Ajuntament de Sant Boi hi va plantar un pi pinyer o pi ver al mateix cim. El 2011 es torna aplantar el pi, el de l'any anterior va sofrir un atemptat (amb una broca el van foradar de bana a banda). S'hi sol celebrar un aplec cada any.

Joan Amades, al Costumari Català (Estiu i Hivern), esmenta el Pi de Can Cartró encara que no n'encerta la ubicació:

vol IV, Estiu > 23 juny, vigília de Sant Joan > p. 103:

"Al cim del turó de Sant Antoni al terme de l’Hospitalet de Llobregat [sic] s’havia aixecat un pi gegant conegut pel pi d’en Cartró, que era objecte de diverses pràctiques de caràcter amorós i remeier. Les fadrines creien que si hi clavaven una agulla es casaven abans de l’any. El mateix creien els fadrins si hi clavaven un clau. La veu popular deia que per cada mil noies que buscaven casador només hi havia un home que desitgés prendre estat. Hom també deia que es trobava casador donant set voltes a l’arbre. Les persones que patien d’alguna nafra creien que podien alliberar-se’n si al punt de la mitjanit fregaven la part del cos malalta pel tronc de l’arbre."

"La fadrinalla feia un esbojarrat ball rodó entorn del magne arbre al so de cançons, entre les quals la que donem era una de les preferides." [imatge 8]

vol I, Hivern > 24 desembre, vigília de Nadal > p. 62:

"La veu popular conta que els veïns de L'Hospitalet del Llobregat, de Sant Just Desvern, d'altres poblacions veïnes, aquesta nit pujaven al cim d'en Cartó i feien una mena de ball rodó al voltant del famós pi d'en Cartó, per tal que les collites vinents fossin ben plenes i abundants. Al cim del turó encenien una gran foguera, la qual es veia des de molt lluny i era mirada amb goig per tota la pagesia, que creia veure en ella l'averany d'una propera anyada molt abundosa."

Carles Serret (2016) ens explica que Manuel Goicoechea, excursionista i escriptor va recollir "una contalla, de la família Viscarri, que gairebé ens fa creure que en aquest turó hi trobem el melic del món:"

Contava en Fidel Viscarri que quan ell tenia uns deu anys, el seu pare -l'avi Josep va dir-li:
- Demà, que és Dissabte de Glòria, anirem a la Muntanya del Pi d'En Cartró i des d'allí podràs sentir el repic d'Al·leluia de les campanes de vint-i-cinc pobles.
- Encara que jo no vaig comprovar-ho mai -afegia el pare d'En Jaume- és de creure que així havia d'ésser, perquè, si bé era impressionant el brogit de joia de tots diversos tons, es feia impossible de comptar-los puix que cantons pujava a la muntanya amb veus metàl·liques de totes les campanes brandaven ensems...
Però, el pare no mentia ai!
Ara, que el repicar de les campanes s'esdevé a mitja nit, entre el Dissabte Sant i el Diumenge de Resurrecció, ara que dalt la muntanya s'hi enlaira la Creu en lloc del pi, encara ha d'ésser molt emocionant poder escoltar-hi el clam d'Al·leluia dels vint-i-cinc pobles de la rodalia."


Itineraris des dels 4 municipis:

Torrelles de Llobregat: des del Coll de Can Cartró (urbanització Cesalpina), 1 km direcció aprox. S i 250 m direcció E.

Itineraris fins a la Creu de Querol (després caldrà continuar pel camí 400 m direcció aprox. N i 230 m direcció E fins al puig del Pi de Can Cartró):
- Torrelles de Llobregat: 1,6 km, des de la rotonda de la carretera BV-20005/av. Dolça de Provença fins a la Creu de Querol.
- Santa Coloma de Cervelló: 3,4 km, des de la plaça del Pi Tallat fins a la Creu de Querol.
- Sant Boi de Llobregat: 3,4 km, des del camí del Llor passant per Santa Bàrbara i Can Pubill fins a la Creu de Querol.
- Sant Climent de Llobregat: 2,1 km, des de la plaça de l' Ajuntament direcció N fins a la Creu de Querol.

 ->  vegeu més avall: Wikiloc i imatge 11. "Itineraris des de dels 4 municipis."
   
   
   
     
         
   
   
   
     
         
   
   
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
   
   
     
   
   
   
   
   
     
   
     
   
   
   
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
       
       
       + Text, ampliació ►▌Al final • In the end  
       
     
       
        * NOTES: Per saber-ne més sobre Espècies, Glossari, Mesures, Rànquing, Situació i Itineraris
       
      Més informació
       
      Ajt. Torrelles de Llobregat, 2016-10-13. "Aplec conjunt a la Creu de Can Cartró per celebrar els seus 60 anys, 23 octubre".
      Associació d'Estudis Torrellencs, 2020-08-18. "Sabies què?" (El Pi d’en Cartró, o de Can Cartró, s’alçava en el cim...).
       Boloix, G., 2016-10-20, "El Pi de can Cartró" in Lletres i Paisatges del Baix Llobregat.
       Cervelló, J.M., 2009-11-08, "El Pi de can Cartró segons Joan Amades" in VilaWeb.
      El Marge, 2010-10-28, "Sant Boi recupera el Pi de Can Cartró" 2010-10-24.
      El Marge, 2010-12-11, "El Pi de Can Cartró a principis del s. XX".
      Franclips, "Torrelles de Llobregat. Pi de Can Cartró. Coll de Querol. Ruta de Senderisme".
      Serret, C., 2016-10-23. "L'Aplec de la Creu de Can Cartró" in Sant Boi de Llobregat: Història i Patrimoni.
       
      Xarxa Audiovisual Local (XAL) > alacarta.cat, 2017-08-02. "A la recerca del pi de Can Cartró" in "Cap. 3. Sant Climent de Llobregat". (tall 3 min: 1:13:16 - 1:17:16)
       
      Amades, J., 1984. Costumari català. (I. Estiu, IV. Hivern). 3a. ed., Barcelona: Salvat Ed.. (I, p. 62: pi d’en Cartró; IV, p. 103: pi d'en Cartó). [Pi de Can Cartró].
       
       Podeu trobar més fonts documentals a la [PDF] FITXA de més amunt
        codis: Fonts d'informació
       
       
      Enllaços interessants
       
      Wikipedia. "Creu de Can Cartró" (ca, es)
      Wikiloc, 2017. "Sant Boi de Llobregat - Creu de Can Cartró - Sant Antoni - Sant Boi"
      Wikiloc, 2020. "Torrelles de Llobregat. Pi de Can Cartró. Ermita de Sant Ramon. Bosc del Minyonet"
       Amics arbres · Arbres amics, 2010-10-30. "En record de l'antic Pi d'en Cartró. Sant Boi recupera el Pi de Can Cartró"
      Maifemcim, 2006-10-01. "Creu d'en Cartró (332 m), Aplec del 50é. aniversari"
      Maifemcim, 2012-11-07. "Creu de Can Cartró (332 m)"
      Rutes pels cims del Països Catalans, 2016. "Pi de Can Cartró (332 m) per Sant Boi de LL. i Coll de la Creu de Querol"
       
      Fotografies
       
      01.   Pi de Can Cartró, principis s. XX [Postals A.T.V, Àngel Toldrà Viazo]
      02.   Pi de Can Cartró, principis s. XX, anterior a la foto 1 [Fons Jaume Vilà Tous, Arxiu Històric Municipal de Sant Boi de Llobregat].
      03.   En commemoració, 2010 (Maifemcim)
      04.   Creu de Can Cartró i pi plantat en commemoració, 2016
      05.   Plantant el pi en commemoració, 2010-10-24
      06.
      07.   Pi de Can Cartró, principis s. XX (foto)
      08.   Pi de Can Cartró, cançó [Joan Amades, Costumari català]
      09.
      10.   Itineraris des dels 4 municipis
      11.   Puig del Pi de Can Cartró: Termes municipals ICGC, Divisions administratives (línia fina color carabassa) i cadastre (línia blau fosc)
      12.  
       
       
       
       Text, ampliació