Teix d'Engrilló  

Arbres monumentals GENCAT

   
 

 

   
 

 

    ?
   
   
       
    Comarca: Terra Alta
    Terme municipal: Prat de Comte
    Indret: Tossal d'Engrilló
     
    AM  37.117.01 (2000)
    Protecció AM: 2000-07-06 (DOGC 3189, 2000-07-24)
     
     Espècie* 
     Taxus baccata
    ca  teix (comú, europeu) [P llavor amb aril] • aran  tèish (comun, europèu) [P seme damb aril] • es  tejo (común, europeo) [P semilla con arilo] • fr  if (commun, européen) [P graine avec arille] • en  (common, European) yew [P seed with aril, yew berry]
   
      Fruits de bosc -(T! )   "Teix" AM Ports (ca, en), (es, fr Itinerar J. Botànic Hist. Barcelona
     
    Mesures*
    Alçària total  (h ) = 9,5 m
    Volt de canó (c ) = 4,54 m
    Capçada mitjana (C ) = 10,5 m
       
      [PDF] FITXA (gencat 2020) ( UTM ED50)
      A la FITXA, més informació: Situació, Arbres singulars més propers, Punts d'interès (cultural, de monuments), Espais naturals, etc.
      Miscel·lània: una mica de botànica, altres arbres singulars, espècies del mateix gènere o grup, episodis rellevants, etc.
     
       [PDF] MAPA de situació (gencat 2020)
     
      Situació* (ETRS89): longitud λE, latitud ϕN •• altitud H      Vegeu PDF
     UTM 31N x,y (m): 0278834,4535748 • λE, ϕN (°): 0.372646,40.942948 • λE, ϕN (° ′ ″): 0°22′21.53″, 40°56′34.61″ •• H (m): 960
    ? En relació amb l’Hipermapa-gencat (actualització: 22.02.2022), la situació de l'arbre sembla que hauria de ser a uns 50 m més al WNW (ICGC-vissir3-1:5.000, Wikiloc, etc.). → imatge 3. Caldria comprovació in situ.
   
     
    Situat al parc natural dels Ports, prop d'una pista forestal que va fins al vèrtex d'Engrilló.

Al vessant oriental dels cingles d'Engrilló es formen uns escorriols amb fondalades fèrtils i ombrívoles on apareix aquest notable exemplar de teix al que se li adjudiquen més de mil anys.

En un forat d'una branca trencada hi feia el cau una geneta.
   
     
   
   
     
     
     + Text, ampliació ►▌Al final • In the end  
     
    Per arribar-hi: Des de Prat de Comte, carretera T-333 (C-112) direcció Xerta i Tortosa, aproximadament al km 28,5 cal agafar, a la dreta, la pistaí que comença asfaltada (camí dels Pots), es passa el pont i anem muntanya amunt. A uns 7 km, passada la Carrasqueta s'arriba al pla de la Refoia, aparcament (es recomana vehicle tot terreny, també es pot anar caminant des de Prat de Compte 7,3 km pel GR 171 durant 2 h i amb un desnivell de 520 m). Des d'aquest pla, agafem una pista a mà dreta, coll de la Refoia, Bassa de la Refoia direcció al Tossal d'Engrilló. A uns 2,5 km (en un revolt fort a l'esquerra), deixant la pista i seguint a 80 m direcció W tenim el Teix. Per la pista (700 m més) s'arriba al Tossal.

Des de Paüls: Camí de pujada de Paüls fins al Montsagre de Paüls (GR-171). A partir del Montsagre de Paüls ens dirigim cap a la Bassa del Coll Roig (o de la Refoia) on deixem el GR-171, i seguim la pista a l'esquerra cap el Tossal dEngrilló. A uns 750 m (en un revolt fort a l'esquerra), deixant la pista i seguint a 80 m direcció W tenim el Teix.
   
   
   
   
   
   
       
            * NOTES: Per saber-ne més sobre Espècies, Glossari, Mesures, Rànquing, Situació i Itineraris
     
    Més informació
     
      Blog d'una selenita, 2014-06-25. "Teix d'Engrilló" (Arbres monumentals de Catalunya)
      Gasset. J., 2015. "Fotos d’arbres monumentals" in Gaudirdel4x4 [73 fotos: Teix de Engrilló]
      Ibàñez, L. "Arbres de les nostres terres" (65 fotos: Teix de l'Engrilló...), "Arbres del Port" (87 fotos: Teix de l'Engrilló...) in Geografies als Ports Maestrat.
      Parc natural dels Ports, 2009. "Arbres monumentals. Tresors naturals dels Ports", 3a ed. (opuscle desplegable).
          (ca, en), (es, fr) 1 (anvers). Fitxes AM
          (ca, en), (es, fr) 2 (revers). Descripció de 10 espècies i mapa de situació
      Parc natural dels Ports, 2020. "Arbres monumentals" (Teix d’Engrilló; ca, es).
      Parc natural dels Ports, 2019-.... "Parc Natural dels Ports. Informació general" (situació AM; ca, en, es, fr).
      Parc natural dels Ports, 2017-.... "Plànol-Guia  Map  Mapa  Carte" (situació AM; ca, en, es, fr).
      Parc natural dels Ports, 2012-2021-.... "Itineraris: el Molí i la Refoia" (Teix d’Engrilló; ca, en, es, fr).
       
      Boada, M. & A., 2011. Arbres remarcables de Catalunya. 100 ombres colossals. Figueres: Brau, edicions. [Fitxa 91, Índex de fitxes]
      Clopés, R., 1995. Arbres monumentals i singulars de les comarques de Tarragona. Tarragona: R. Clopés (Imprès: F. Sugrañes Editors SA). [Fitxa 17, Índex de fitxes. Relació alfabètica]
     
      Royo, F. (coord.) & al., 2008. "Arbres monumentals" in Plantes del Port I: Arbres, arbustos, equisets i falagueres. p. 259-268. Tortosa: Grup de Recerca Científica 'Terres de l’Ebre' (Teix del Montsagre)
     
       
       Podeu trobar més fonts documentals a la [PDF] FITXA de més amunt
        codis: Fonts d'informació
      CLOPR1986 [d], AAM1986-2016, CLOPR1995b [LS-aam], w.gcatparcsPorts2009amcr [poster-m], BOAD2011 [LS] [+cit] [wp], w.panorama [w], w.pelportblog. [blog],
       
      Enllaços interessants
     
      Wikipedia. "Teix d'Engrilló" (el text coincideix bàsicament amb Boada, M. & A., 2011)
      Wikipedia. "Llista d'arbres monumentals de Catalunya"
      Wikiloc, 2012. "Tossal d'Engrillo i Punta de l'Aigua des de Paüls". (AM Teix d'Engrilló)
      Wikiloc, 2015. "Els Ports - Paüls - Montsagres - Tossal d'Engrilló - Punta de l'Aigua...". (AM Teix d'Engrilló)
      Wikiloc, 2019. "Teix i tossal d’Engrilló 100 cims". (AM Teix d'Engrilló)
     
      Fotografies
       
      01R.  Teix d'Engrilló
      02.   
      03.    Teix d'Engrilló, 2021 [E. Parés damunt mapa ICGC]
      04.   
      05. 
      06.   
      07.   
      08.
        9.  
      10.   
      11.  
      12.  
       
       
       
       Text, ampliació  
       
      La divisòria entre les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta, ve marcada per les carenes de més de mil metres: Mola Grossa, Mola de Garí i, la més coneguda: el Tossal d’Engrilló, de 1072 m. A la vessant nord apareixen uns cingles impressionants que donen una de les notes més conegudes de la comarca de la Terra Alta.

Cingles que tallen els Montsagres de Paüls i Horta i que apareixen coberts per la flora rupícola dels Ports, potser la més interessant del massís i que presenta valors tan notables com l’orella d’ós (Ramonda myconi) tot i que manca una de les espècies més emblemàtiques: el salze de cingle (Salix tarraconensis), potser passa un efecte semblant al dels espadats de Vandellòs on aquest salze es força freqüent i en aquests indrets ecològicament adaptats als seus requeriments resulta inexistent, possiblement per l’efecte xemeneia dels incendis que han sovintejat en aquells punts.

La vessant oriental forma uns escorriols amb fondalades fèrtils i ombrívoles on apareix un notable exemplar de teix.

L’alçària és inferior al que podria esperar-se per les mides del seu canó però resulta molt regular i ben conformada, pel fet que a partir de 2,50 m. de la soca presenta moltes i vigoroses branques, de manera que es tracta d’un exemplar en un bon estat vegetatiu que, en principi res no fa preveure que tingui problemes de supervivència a curt termini. Malgrat això, la cara nord del canó presenta fortes alteracions.

Segons indica Ramon Clopés al seu llibre sobre els arbres monumentals de les comarques de Tarragona, a un dels forals produïts pel trencament d’una branca s’hi ha fet el cau una geneta. Com la zona presenta pocs exemplars arboris resulta freqüent, a l’estiu, trobar-hi cabres, salvatges o de ramat, aprofitant l’ombra d’aquest teix.

Malgrat estar situat prop de diferents cruïlles de camins i llocs d’interès: camí dels Montsagres, camí a la font dels Montsagres i a Paüls, pista cap a Paüls i Prat de Comte, vora la bassa rodona de la Refoia,… és un exemplar poc conegut, potser per la seva situació arrecerada i bastant amagada en un terreny força abrupte.

L’exemplar en qüestió està situat a la forest número 9 del catàleg d’utilitat pública El Port, propietat de l’Ajuntament de Prat de Comte i ja dins la comarca de la Terra Alta. La pista d’accés porta fins al cim del Tossal d’Engrilló, on està situada una caseta de vigilància d’incendis (Rafel Balada, 2006).